Yamina Ayadi (39) moeder van drie kinderen uit Delfshaven is (naast twee andere kandidaten) genomineerd voor beste sociaal werker van Nederland. Het verhaal van Yamina is bijzonder. Vanuit een burn out als thuisblijfmoeder geactiveerd door het veerkrachtprogramma BoTu 2028 heeft zij de opleiding tot sociaal werker gevolgd via haar werkgever Team Toekomst. Eind vorig jaar is zij geslaagd en nu al genomineerd. Wij zien dit als een erkenning van de onontdekte talenten van de moeders in Bospolder Tussendijken (Delfshaven) Rotterdam. Een wijk die bij instanties bekend staat als een multiproblematiek wijk.
Van 11 april  tot en met 23 mei 2023 kunnen mensen op Yamina stemmen in de verkiezing Sociaal werker van het jaar van de landelijke organisatie Sociaal Werk Werkt. Het is de eerste keer dat iemand uit Rotterdam is genomineerd. 

Het verhaal van Yamina
“Na een pittige periode in mijn leven met veel rouw en onrecht, ben ik begonnen met vrijwilligerswerk voor de kwetsbare bewoners uit de wijk. In 2019 werd ik lid van de bewoners klankbordgroep BoTu12 van het veerkrachtprogramma BoTu 2028. Daarin mocht ik meestemmen over ingediende plannen voor een veerkrachtige wijk. Een mooie periode waardoor ik er een familie uit de wijk bij kreeg. Een van deze ingediende plannen was Team Toekomst. Een prachtig initiatief dat kwetsbare kinderen in de wijk helpt sporten en hun talenten verder helpt te ontwikkelen. Uiteindelijk ben ik zelf in 2020 voor ze gaan werken als brugfunctionaris, omdat zij mij de kans gaven. Dit gaf mij enorm veel zelfvertrouwen. Praktijkervaring had ik al en ik wilde dit graag uitbreiden met theorie. Wijkmanager Marleen ten Vergert stimuleerde mij om te gaan studeren. Het geld had ik niet, maar Marleen zorgde er samen met de directeur van Team Toekomst voor dat ik kon starten met mijn studie in september 2021. In december 2022 hoorde ik dat ik was geslaagd! En tot mijn grote verbazing werd ik op maandag 6 maart verrast door Sociaal Werk Werkt met de boodschap dat  ik een van de drie genomineerden ben om beste sociaal werker van Nederland te worden en dat Team Toekomst mij had voorgedragen.”

“Ik voel me zeer vereerd door deze nominatie. Ik zie dit als een erkenning voor mijn harde werken als moeder in de wijk. Ik vind het belangrijk om naast de gezinnen te staan en ze veerkrachtig te maken. Zo heb ik 28 kinderen onder mijn hoede op de Emmaus school en de Mozaiek school. Ik zet mij in om deze kinderen weerbaar te maken en meer zelfvertrouwen aan te leren, ondanks de vervelende trauma’s die ze vaak hebben meegemaakt. Ik ben vaak zo trots op deze kinderen. Bijvoorbeeld een kind uit mijn traject die vanaf groep 1 alleen maar fluisterend sprak, durft sinds 8 weken weer normaal te praten.” 

“En ik ben ook ongelofelijk trots op alle moeders bij Team Toekomst, die net als ik, zichzelf voorop durven te zetten en zich verder willen ontwikkelen. Ik zie dan ook heel graag dat Team Toekomst nog verder uitbreidt naar heel Rotterdam en zelfs landelijk gaat. In twee jaar tijd zijn wij uitgegroeid van 3 scholen naar 11 scholen in Rotterdam Delfshaven, omdat het werkt. Ik ben daarom blij dat ik met mijn nominatie ook de aandacht kan vragen voor het mooie werk van Team Toekomst en het Veerkrachtprogramma BoTu 2028.”


Heeft u interesse in een interview met Yamina of heeft u andere vragen, neem contact op met:

Mirjam van Rijn I directeur Team Toekomst I mirjam@teamtoekomst.nl

Meer informatie:

Stemlink Yamina: Stem op jouw Sociaal Werker van het Jaar! | Sociaal Werk werkt! (sociaalwerk-werkt.nl)
Team Toekomst
Monitor Veerkrachtprogramma Botu 2028