27 februari 2025

Een kijkje in de keuken bij Samira, linkwerker in Crooswijk 

Sinds september is Samira actief als linkwerker bij OBS Crooswijk, waar zij zich met hart en ziel inzet voor ouders en kinderen. Met een achtergrond van negen jaar als onderwijsassistent in het speciaal onderwijs en ervaring in de kinderopvang, voelt deze rol voor haar als een natuurlijke volgende stap. “Het ondersteunen van kinderen en ouders zijn altijd mijn passie geweest,” vertelt ze. 

Terug naar Rotterdam 
Na 17 jaar in Amsterdam te hebben gewoond, keerde Samira terug naar Rotterdam en vond een huis in Delfshaven. Haar pad naar Team Toekomst begon met een vacature die haar werd doorgestuurd. “Wat me opviel was dat ze iemand zochten voor Delfshaven en Crooswijk. Ik kom uit Crooswijk! Dit was op mijn lijf geschreven.” Na een gesprek met Tamara en Saïda, waarin geen standaard sollicitatieprocedure werd gevolgd maar echt werd gepraat over ervaringen en verhalen, wist Samira dat ze hier thuishoorde. 
 

Een nieuwe uitdaging 
De overstap van het onderwijs naar het werk als linkwerker bracht een nieuwe uitdaging met zich mee. “Voor de klas wil je dat alles snel gaat en direct resultaat heeft. Nu moet ik ouders en leerlingen de ruimte geven en vertrouwen opbouwen. Dat heeft tijd nodig.” Dat vertrouwen is inmiddels flink gegroeid. Ouders delen hun verhalen, kinderen stappen haar kamer binnen voor een gesprek of gewoon een knuffel. “Alle leerlingen kennen me inmiddels als ‘Juf Samira’ en weten me te vinden.” 

Vanaf haar eerste dag bij OBS Crooswijk voelde Samira zich welkom. Tijdens een eerste gesprek met docenten ontdekte ze een bijzondere verrassing: “Juf Jacqueline, die hier werkt, was vroeger mijn eigen basisschooljuf! Dat maakte de samenwerking extra speciaal.” Ook met de schooldirecteur, SMW’er en andere collega’s heeft Samira een sterke band opgebouwd. “We bespreken casussen en ik ga na schooltijd langs bij gezinnen, sportclubs of bijvoorbeeld een keer mee naar de huisarts. Ik hoef niet per se in de ouderkamer te zitten; het contact met ouders en kinderen loopt op allerlei manieren.

Een dag uit het leven van een linkwerker 
Elke ochtend start Samira in de ouderkamer met een vaste groep ouders. Onder het genot van een kop koffie worden allerlei onderwerpen besproken, soms ook taboes. Daarna begeleidt ze zeven kinderen met intensieve casussen.  
Om een warme en veilige sfeer te creëren, heeft Samira haar eigen kamer gezellig ingericht. “Ik heb de ruimte opgeknapt en een bank met kussens neergezet, zodat kinderen en ouders zich op hun gemak voelen,” vertelt ze. “Het is echt een plek geworden waar we open gesprekken kunnen voeren en waar iedereen zich welkom voelt.”  

“Sommige kinderen zitten thuis, anderen hebben heftige thuissituaties. Ik kijk per kind wat er nodig is.” Ze helpt ouders bijvoorbeeld met aanvragen bij het Vraagwijzer of het regelen van noodhulp. “Een moeder kwam laatst binnen in tranen en deelde haar hele verhaal. Dat raakt me, maar motiveert me ook om samen naar oplossingen te zoeken.” Dankzij haar inzet zijn al concrete zaken zoals een wasmachine en een bed voor een gezin geregeld. “Ik ben blij dat ik op deze manier iets kan betekenen.” 

Samira’s werk als linkwerker laat zien hoe belangrijk het is om verbinding te maken en een luisterend oor te bieden. Ze bouwt bruggen tussen school, ouders en kinderen. Samen voor ieder kind!